• 17.5.2023

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Jak vypěstovat třešeň z pecky

Pěstování ovocných stromů z pecky není taková věda, jak by se mohlo zdát. Výsadbu můžete provést v květináči, ale i rovnou na zahradě. Přečtěte si, co si při pěstování třešně z pecky ohlídat, abyste zvýšili své šance na zdravý stromek s chutnými plody. 

Není pecka jako pecka

Než se pustíte do sázení, je třeba mít k dispozici pecku z třešně, která vám opravdu chutnala. S největší pravděpodobností vám sice nevyroste naprosto stejná odrůda, jaká byla mateční rostlina, přesto své šance na velké a šťavnaté třešně zvýšíte. Zaměřte se proto na pecky třešní ze zdravých a nejlépe i starších stromů

„Výběrové řízení“ na ideální pecky má ještě jedno kolo. Vložte hezké a zdravé pecky do nádoby s vodou a dejte jim chvilku. Ty, které vyplavou na hladinu, můžete rovnou vyřadit, neobsahují totiž jadérko

Zasadit hned, nebo počkat?

Slyšeli jste o tzv. stratifikaci semen? Pecky je třeba nechat projít fází chladu, aktivujete tak proces klíčení. Neporušené a vysušené pecky bez známek plesnivění zasaďte do květináče a ten vystavte chladu. Sklep, zahrada nebo balkon by měl v zimě posloužit dobře.

Trik s ledničkou

v teplejších měsících vám pomůže malý trik s ledničkou: Pecku vložte do plastového sáčku s vlhkým substrátem a tento balíček dejte do uzavíratelného obalu a do lednice. Pecka bude potřebovat 8–12 týdnů.

Podzimní výsev

Pokud sadíte během podzimu, tedy rovnou venku do půdy, která ještě nestihla promrznout, stratifikaci si příroda zařídí sama. Pecku stačí vložit do vyhloubené díry a zahrábnout cca 5cm vrstvou hlíny. Mějte ale na paměti, že v tomto období řádí hraboši a ptáci, riskujete tedy, že o pecky, respektive semínka přijdete. 

Pozor na mráz! Začalo už přituhovat? Uložte si raději semenáčky přes zimu a počkejte, než na jaře přijde jejich čas. Větší mráz by mohl váš výsev spálit a znehodnotit.

Kdy a jak zasadit třešeň – přesazení z květináče

Jakmile se z pecky zasazené v květináči začne pomalu, ale jistě stávat stromek s dostatkem listů a silnějšími kořeny, můžete jej přesadit do země. Vyplatí se počkat, až rostlina skutečně zesílí.

Následná péče o rostoucí třešeň není nijak náročná. Během horka a sucha ji zalévejte v místech, na která vrhá stín. 

Roubování třešně si necháváte jako záložní plán?

Máte strach, že vám z pecky nevyroste třešeň podle vašich představ, a tak si ji chcete raději naroubovat? Ani tak nemáte 100% jistotu úspěchu – naroubovaná větev si s podnoží, tedy s vaším stávajícím stromem, musí „sednout“. Případná nekompatibilita by vedla k tomu, že se roub neujme a s podnoží nesroste.

Při pěstování stromů z pecky jste navíc svědky počátečních fází života rostliny a s každým dnem se můžete těšit na výsledek svého snažení.