• 17.6.2023

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Jak sázet borůvky: v květináči i na zahradě

Ať už hodláte zasadit kanadské borůvky do květináče na balkoně, nebo do půdy na zahradě, přečtěte si, jak na to. Je důležité vědět, kdy sázet borůvky, jak připravit půdu a na co si dát pozor i při následné péči. Pak si užijete množství šťavnatých plodů.

Připravte půdu 

Americké borůvky, ale i další odrůdy potřebují kyselou půdu, ideální je pH 3,5 až 5,0. Zemina na vaší zahradě pravděpodobně není dostatečně propustná a nedosahuje takto nízkého pH, budete muset jí trochu pomoci. Skvěle poslouží rašelinové substráty pro rododendrony. Do jisté míry snížíte pH také použitím borové kůry nebo kyselé rašeliny, kterou rozprostřete v místě výsadby a smícháte ji s pískem.  

TIP: Pokud chcete mít jistotu kyselé půdy, už rok před výsadbou borůvek okyselte půdu práškovou sírou. 

Hloubka výsadby

I když borůvky nemají zrovna hluboké kořeny, pro jejich výsadbu vykopejte jámu o minimální hloubce 50 cm, širokou asi metr. Pokud se ani po 50 cm neprokopete k vhodné půdě, dejte tomu ještě cca 15 cm. V této fázi přichází na řadu kůra z jehličnanů – vyložte jí dno jámy a nejlépe i boční strany.

Osvědčí se vám také vysypání dna štěrkem nebo kamínky, které fungují jako drenážní vrstva.

Vždy vysaďte alespoň dvě rostliny

Borůvky se řadí mezi samosprašné rostliny jen částečně. Abyste zajistili úspěšné opylení, pořiďte si rovnou dva keře, a to nejlépe každý jiné odrůdy (měly by ale kvést ve stejný čas).

Jednotlivé odrůdy se rozdělují podle doby zrání plodů na:

  • rané (konec června až půlka července),
  • středně rané (polovina července až začátek srpna),
  • středně pozdní (konec července až polovina srpna), 
  • pozdní (polovina srpna až počátek září).

Jak je to s balkonovými borůvkami

Na balkon můžete borůvky zasadit kdykoliv od února do listopadu. Ideálně na podzim, aby měly sazenice do jara dostatek času zakořenit a následně rychleji růst. Podobně jako na zahradě i na balkoně zvolte polostinné místo, kde borůvky nebudou vystaveny přímému slunci. 

Používejte hnojivo na borůvky a dostatečně je zalévejte 

Při zalévání platí pravidlo hodně, ale ne příliš. Ve volné přírodě najdete borůvkové keře nejčastěji na vlhkých loukách, a proto i svým rostlinám dopřejte dostatečnou vláhu. Vyplatí se vám znát podmínky v místě výsadby – kanadským borůvkám se nejlépe daří v půdě s 60cm hladinou podzemní vody

U balkonových borůvek si však pohlídejte, aby keř nestál ve vodě, u zahradních borůvek skvěle funguje ona drenážní vrstva, která se postará o odvod přebytečné vody. 

Hnojení ve správný čas

Časně zjara borůvkám pomozte vhodným hnojivem – kyselou směsí s minimem dusíku, která neobsahuje chlór. Přihnojit můžete také v době tvoření poupat, nejpozději však po odkvětu, během vrcholného léta borůvky nehnojte, ohrozili byste úspěšné přezimování. 

Na co se můžete těšit

Pokud keřík prospívá, získáte šťavnaté plody velikosti až 2 centimetrů – ze zdravé dospělé rostliny sklidíte i několik kilogramů borůvek. Vyžadovat od vás bude především pravidelné zalévání a občasné zkrácení a odstranění starých a slabých větviček.