• 15.9.2023

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Jak pěstovat převislé jahody jednoduše a úspěšně

Šťavnaté a sladké jahody nemusíte sklízet jen na zahradě. Vypěstujte si je třeba na balkoně nebo na terase. Přečtěte si, jak zasadit jahody do truhlíku či květináče a jak se o ně dále starat, abyste si na jedlé ozdobě balkonu mohli pochutnávat celou sezonu. 

Balkonové jahody do truhlíku nebo do květináče: co si ohlídat

Jahody toho od vás moc vyžadovat nebudou. Co jim ale dopřejte, je dostatečný prostor. Zvolte pro ně velké truhlíky či květináče o průměru minimálně 20 cm, ve kterých bude dostatek místa pro kořeny – pokud jahodník správně nezakoření, úrody se nedočkáte. Při výsadbě jahod do truhlíků myslete také na to, že jednotlivé rostliny vyžadují cca 30cm rozestupy.

Jahodníky uvítají i stín

Jakkoli krásně vypadají jahody převislé přes zábradlí balkonu, ideálním místem pro jejich pěstování je spíš stinnější kout. Mírné zastínění totiž zabrání přehřátí kořenů.

Vydatně je zalévejte 

Klíčem k úspěchu je pravidelná zálivka, především v době mezi květem a dozráváním plodů. Přebytečnou vodu odvede asi 5 cm vysoká drenážní vrstva (například štěrk) na dně nádoby. Abyste zabránili jejímu smísení se substrátem, překryjte ji netkanou textilií.

Rádi na to jdete chytře? Vsaďte na samozavlažovací truhlíky.

Pomozte si hnojením

Nezapomeňte ani na hnojení, používejte však organická hnojiva s pozvolným uvolňováním potřebných živin nebo kompost. 

Kdy a jak množit převislé balkonové jahody

Snadné a rychlé je také množení jahod. Počkejte, až se na šlahounech objeví tzv. dceřiné rostlinky. Tyto šlahounky odstřihněte tak, aby každé zůstaly 2–4 cm zbylého šlahounu. Každou rostlinku připevněte silným drátkem v novém květináči. Po uchycení budete stříhat ještě jednou – šlahounky zkrátíte nad třetím „kolénkem“. 

Aby jahodníky dobře plodily, nechejte na každé dospělé rostlině maximálně 4 šlahouny. Samy se rozrostou. 

TIP: Nemnožte donekonečna. Po několika množeních se vyplatí koupit novou sadbu, která je bez škůdců, hub a viróz, a ozdravit si porost.

Jak zazimovat jahody v truhlících

Pokud jste si pořídili odrůdu jahody stáleplodící, rozhodně stojí za to ji správně zazimovat. Rozdíl mezi balkonovými jahodami a těmi klasickými tkví mimojiné v tom, že zatímco půda na zahradě zcela nepromrzá, ke kořenům převislé jahody v květináči se ničivý mráz dostane snadno. 

Před zimou proto jahodníku ostříhejte všechny šlahouny a všechny nově zasazené dceřiné rostlinky i dospělé převislé jahody přemístěte i s nádobami nejlépe do pařeniště.

Tip, jak si převislé jahody vychutnat i očima

Na balkonové jahody je hezký pohled, ať už jsou v truhlíku, nebo v květináči. Vylaďte si ale svou terasu, balkon nebo pergolu na maximum a zasaďte převislé jahody do závěsného květináče. Jejich šlahouny se vám pak budou krásně spouštět přímo k rukám.