• 5.10.2023

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Jak zazimovat jahody v truhlících

Pěstování balkonových jahod má své kouzlo – pro sladké plody nemusíte daleko, navíc slouží jako krásná dekorace. Abyste si všechny výhody jahod v truhlících mohli vychutnávat i napřesrok, věnujte jim před zimou o něco větší péči než těm v záhoně. Přečtěte si, jak správně zazimovat balkonové jahody.

Co udělat stejně jako u jahod pěstovaných na zahradě

1. Ostříhání jahodníku

Nedávejte šanci vzniku plísní. Poté co vytrháte plevel, opatrně odstraňte všechny uschlé lístky jahodníku. I zdravé šlahouny zkraťte na cca 5cm délku (dejte jen pozor na zachování středového srdíčka). Staré odumřelé, ale ani nové výhonky, stejně jako květy nebo ještě zelené plody už rostlinka nebude mít sílu vyživovat. 

Do stříhání jahodníků se nemusíte nijak hnát, stačí to udělat na podzim. Pokud si však tuhle činnost chcete odškrtnout už v létě, počkejte, až rostlina přestane plodit. Počítejte ale s tím, že brzkým ostříháním jahodníku mu odeberete přirozenou ochranu – staré vzrostlé listy chrání srdíčka před přílišným sluncem.

Pozor! Pokud jste jahodník vysadili až na konci léta, nestříhejte jej.

2. Hnojení jahod

Než udeří zima, je nutné jahodníkům dopřát dostatkem vápníku, fosforu a draslíku. O správnou výživu kořenového systému jahodníku se postará organické hnojivo na jahody

TIP: Udělejte tak nejlépe v říjnu. Později se rostlině už snižuje schopnost zpracovat všechny cenné látky.

3. Pravidelná zálivka 

Především balkonové jahody mohou trpět nedostatkem vláhy. Nezapomeňte je proto i během zimy pravidelně zalévat – tedy dokud nedojde k zámrazu.

Samotný truhlík před mrazem neochrání

Jahodníky, které rostou na zahradě, chrání okolní půda. Kořenový systém balkonových jahod je ale prakticky obnažený, truhlík nebo závěsný květináč netvoří dostatečnou bariéru před zimními mrazy.

Izolační vrstva

Ideálním řešením je jahodník i s plastovým truhlíkem vsadit do země na zahradě. Pokud ale tuto možnost nemáte, musíte si na balkoně pomoct jinak, například obalením květináče či truhlíku – pomocí igelitové tašky, pytloviny, bublinkové fólie nebo staré deky vytvoříte izolační vrstvu, pod kterou nepronikne mráz. 

Chystají se vaše jahodníky přezimovat na kryté lodžii nebo v zimní zahradě? Na obalení truhlíku vám postačí i karton. Každopádně nikdy nezapomeňte na zakrytí shora. Poslouží vám smrkové chvojí nebo jemná netkaná textilie

TIP: Pro ještě lepší izolaci použijte mulč, například slámu, kterou pokryjete viditelnou hlínu. 

Ještě více vláhy 

Myslete na to, že k balkonovým jahodám na krytých lodžiích se nedostane vláha z deště nebo sněhu, a proto je nutné je alespoň jednou za 14 dní zalít. I u jahodníků v truhlících zakopaných v záhonu však sledujte, zda netrpí suchem. 

Co s přezimovanými jahodami na jaře

Po zimě jahodníky pečlivě zkontrolujte. Pokud se objevily nové uschlé listy, znovu je ostříhejte (opět pozor na středové srdíčko). Abyste zabránili spálení zdravých listů, nevystavujte jahodníky přímým slunečním paprskům – jděte na to raději pomalu a postupně je na slunce zvykejte

Naopak dlouho neotálejte s přihnojováním. Už během března dopřejte balkonovým jahodníkům organické hnojivo na jahody. Díky hnojení, pravidelné zálivce a láskyplné péči se tak zase v létě budete moci radovat ze sladkých plodů.