• 23.10.2023

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Příručka pro pěstitele: jak stříhat třešeň

Abyste se mohli radovat z bohaté sklizně, je třeba se o stromky pečlivě starat a k tomu patří i řez třešní. Ale pozor, tato dřevina nemá ráda nadměrně hluboký řez a přílišné tvarování, musíte ji ostříhat opatrně, jinak se nevyhnete svěšeným větvím a špatné kondici stromu. Nevíte, kdy řezat třešeň? Poradíme vám, jaké období je pro to nejlepší a jak prořezat třešeň, aby vám plodila, jak má.

Není řez jako řez

Jako u prořezávání ostatních ovocných stromů i u třešní se setkáte s různými typy řezu. Jeden zajistí zdravý růst, jiný bohatou úrodu. Mezi základní řezy patří:

  • řez třešně po výsadbě – zkraťte hlavní větev a ponechte 3 až 4 rovnocenné větve. Pokud třešeň sadíte na podzim, řežte až na jaře, při jarní výsadbě zkracujte okamžitě. Víte, že třešeň si můžete vypěstovat i z pecky?;
  • výchovný řez třešní – provádí se u mladých stromků (2- až 5letých) a v podstatě určuje, jak bude třešeň vypadat. Ořežte větve, které rostou do středu koruny, do kříže nebo příliš blízko hlavní větve. Odstraňte také výhony rostoucí souběžně vedle sebe;
  • udržovací řez – podporuje zdravou kondici stromu a následuje po výchovném řezu třešně u stromků v plné plodnosti. Omezte ho a minimum a zkracujte pouze přírůstky delší než 60 cm;
  • zdravotní řez – udržuje vitalitu a sílu stromu, posiluje jeho obranyschopnost a zabraňuje šíření škodlivých organismů. Ostříhejte suché, poškozené, slábnoucí a napadené větve;
  • zmlazovací řez třešní – provádí se u starších stromů, které méně plodí. Zmlazujte postupně, maximálně ostříhejte 40 % koruny, jinak mohou začít odumírat kořeny. Rány zatřete štěpařským voskem, aby dřevo nepraskalo.

TIP: Využijte tzv. Zahnův řez, při kterém se nevhodná větev postupně sesazuje na dlouhý stagnující čípek.

Kdy se řeže třešeň

Třešeň můžete řezat na jaře, v létě i na podzim, každý řez má ale jiný důvod a techniku. Dejte si na to pozor, v opačném případě se nevyhnete klejotoku = vytékající míze a případným chorobám.

Řez třešně na jaře

S jarním řezem třešně začněte, až bude v plném květu. Formujte korunu tak, aby byla souměrná, prosvětlená a aby se větve neohýbaly směrem k zemi vlastní váhou. Na jaře se provádí výsadbový i výchovný řez třešně. Všechny velké větve odstraňte v prvních 5 letech, poté už jen zbavujte strom poškozených a nemocných větví.

Letní řez třešní

Během léta odstraňujte nové přírůstky, které rostou nahoru, dolů nebo které se kříží. Letní řez třešní můžete provádět až do sklizně nebo krátce po ní, nečekejte ale příliš dlouho. Letorosty odštípněte hned u větve, ze které vyrůstají.

Péče o třešeň na podzim

Třešeň se zpravidla stříhá na jaře a v létě, tedy od plného květu až po sklizeň. Je tu ale jedna výjimka, a tou je zdravotní řez. Odstraňte vše suché a nemocné. Nezapomeňte všechny rány ihned zatřít, aby strom nenapadly houbové choroby.

7 závěrečných tipů, jak prořezat třešeň, aby byla vitální a dobře plodila

  • Třešeň nemusíte prořezávat při každé sklizni. Stačí to každé 3 roky podle stavu stromu.
  • Bez ohledu na to, v jakém období větve prořezáváte, rány zatírejte stromovým balzámem, štěpařským voskem nebo latexem barvy kůry.
  • Radikální řez třešně, jako je například snížení koruny, provádějte s rozmyslem a pouze na jaře, kdy se rány hojí rychleji.
  • Při řezu třešně dodržujte 3 hlavní zásady – koruna by se měla skládat z nejvíce 5 větví, vedlejší větve, které vyrůstají z těch hlavních pod úhlem 45°, zachovejte a zkracujte jen nové výhony delší než 60 cm.
  • Třešeň by měla mít korunu ve tvaru pyramidy.
  • Vyvarujte se hlubokým řezům a přísnému tvarování.
  • Podívejte se, které výhony plodí nejlépe a ty se snažte zachovat.