• 23.11.2023

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Jak sázíme jahody krok za krokem

Rozhodli jste se začít pěstovat jahody, ale nevíte, jak na to? Stačí vybrat vhodné stanoviště a dobu pro výsadbu. Kupte si sazenice nebo si vypěstujte vlastní od semínka. Provedeme vás výsadbou jahod krok za krokem.

Kdy se sází jahody

Výsadba jahod probíhá od března do října. 

  • Podzimní výsadba jahod – je nejběžnějším a nejpřirozenějším způsobem, jak založit nové jahodníky. Probíhá od půlky srpna zhruba do října. Dejte si pozor, abyste jahody nezasadili příliš brzy, kdy ještě panují vysoké teploty, nebo moc pozdě, rostliny by nestačily prokořenit a mohly by zmrznout. 
  • Jarní výsadba jahod – přistupuje se k ní v případě, že nestihnete zasadit jahody na podzim. Termín se odvíjí od nástupu jara, doporučuje se ideálně duben. Počítejte ale s tím, že více plodů budete sbírat až v následujícím roce.

Setkáte se i s letní výsadbou, která se hodí k intenzivnímu pěstování jahod ve velkém množství a drobným pěstitelům se příliš nedoporučuje.

Vyberte si vhodné sazenice

Na výběr máte z klasických kontejnerovaných nebo frigo sazenic bez listů, které se uchovávají v chladu. Vždy si pohlídejte, aby byla sazenička zdravá a bez škůdců a známek plísně. Zkušení pěstitelé nebo zahrádkáři, kteří rádi experimentují, si mohou vypěstovat vlastní sazeničku ze semínka, případně ze šlahounu.

Zvolte také vhodnou odrůdu. Vsaďte na certifikovanou sadbu, ideálně od českých pěstitelů. Vybírejte od raných jednouplodících jahodníků po ty nejpozdnější a doplňte je i stáleplodícími jahodami.

Výsadba jahod: pěstujte v truhlících i na záhonu

Pěstovat můžete jahodníky v truhlíku i na záhonu. Balkonové jahody ocení především lidé, kteří nemají zahradu, můžete je ale umístit také na terasu a zvětšit si tak místo na pěstování plodin.

Jak sázet jahody do truhlíků

Nejprve zvolte vhodnou sázecí nádobu. Na výběr máte závěsné květináče nebo klasické truhlíky a větší květináče. Pohlídejte si, aby hloubka byla alespoň 20 cm

  • Nádoby naplňte kvalitním substrátem na jahody, do kterého zapracujte hnojivo.
  • Do kulatého květináče o průměru 30 cm dejte 2–3 sazenice podle velikosti a druhu. Do 40cm truhlíku zasaďte 4 rostlinky.
  • Sazenice se usazují do jamky a zahrnou se hlínou až po středové lístky, tzv. srdíčko.
  • Rostlinku zalijte ke kořenům. Hlínu můžete zasypat mulčovací kůrou, která půdu lehce okyselí a déle v ní udrží vlhkost.

Zjistěte, jak na pěstovat převislé jahody na balkoně.

Jak zasadit jahody na záhonu

Před výsadbou jahod na zahradě si připravte záhon. Ideálně zvolte slunné místo v mírně kyselé půdě s dostatkem živin. Záhon dobře prokypřete, s dostatečným předstihem do něho můžete zapracovat kompost nebo hnůj. Rozhodněte se, jestli budete jahody sázet do volné půdy, nebo zeminu zakryjete. K tomu vám poslouží černá nebo černobílá PVC fólie, netkaná textilie nebo mulč. 

  • Vzdálenost řádků by měla být zhruba 60 cm, vzdálenost jednotlivých sazenic se odvíjí od odrůdy – slaboroustoucím stačí 20 cm, středně rostoucím 30 cm a bujně rostoucí vyžadují 40 cm.
  • Lopatkou vytvořte hlubší a širší jamku, do které zasaďte jahodník tak, aby bylo tzv. srdíčko (středové lístky) na úrovni záhonu. Zeminu kolem sazenice přitlačte a poté důkladně zalijte.
  • Pokud jste se rozhodli použít PVC fólii nebo netkanou textilii, naměřte ji na velikost záhonu a zatižte. Na každém místě pro sazeničku udělejte ve fólii křížový řez a jahodníky zasaďte stejným způsobem jako do volné půdy.
  • Chcete dát na záhon mulč? Jahody nejprve zasaďte a teprve potom k nim přihrňte mulčovací kůru.

Připravte se na následnou péči

Pokud jste jahodníky zasadili do volné půdy, počítejte s tím, že je budete muset čas od času odplevelit. Většina rostlin také vytváří velké množství odnoží, které je potřeba prořezat. Nezapomeňte jahody pravidelně zavlažovat a postarejte se o to, aby se plody nedotýkaly mokré země, jinak shnijí. A co dělat než udeří mrazy? Přečtěte si, jak zazimovat jahody v truhlících.