• 10.1.2024

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Kdy roubovat třešně? Nezaspěte vhodný čas

Proces roubování ovocných stromů zabere více času, než si možná myslíte. S odebíráním roubů peckovin byste měli začít už v listopadu, za určitých podmínek to ale můžete nechat až na zimu. Přečtěte si, kdy a jak rouby ideálně odebrat a jak je správně skladovat, aby byly začátkem jara připravené splnit svou roli. 

Odebírejte tzv. spící rouby

Klíčem k úspěchu je řezat ovocné stromy dřív, než se začnou chystat k rašení květů. U třešní a dalších peckovin nastává nejlepší čas v prosinci. Pozor, silné mrazy však odběru roubů nesvědčí, proto pokud řezání odkládáte až na leden, počkejte si na mírnou oblevu. 

Zaměřte se na jednoleté výhony silných stromů

Cca rok staré výhonky o tloušťce tužky ze strany stromu, na kterou nejčastěji svítí slunce, jsou ty pravé. Zahradnickými nůžkami odstřihněte 10 až 15 cm zdravě vypadajícího výhonu, na kterém rozeznáte velké pupeny listů (pozor, ne květů). 

Po odběru roubů je třeba strom ošetřit. Poslouží vám k tomu štěpařský vosk, ale i balakryl. 

Rouby řádně uskladněte

Ani správný odběr ve správný čas ale ještě nezaručuje, že se vám pak jarní roubování třešně zdaří. Pořízené rouby chraňte před vyschnutím, ale i před plesnivěním, nesvědčí jim ani kolísání teplot. Ideální prostředí pro uskladnění odřezaných větviček představuje sklep. Vlhko a chlad, který je potřebný také proto, aby nedošlo k vyrašení květů, zajistíte zapíchnutím roubů do vlhkého písku v kbelíku, který umístíte v nejchladnější části sklepa.

Tip: Pokud nemáte sklep, poslouží vám lednice. V ní uchovávejte rouby pro jistotu v igelitovém sáčku nebo obalené vlhkými novinami.

Nezapomeňte na značení

Zdá se to jako maličkost, ale ve výsledku vám to na jaře znatelně ušetří nervy. Pokud jste odebrali rouby z více druhů třešní nebo i jiných ovocných stromů, nezapomeňte si každý svazeček označit příslušnou odrůdou či druhem ovocného stromu. Nestane se potom, že si určitou odrůdu třešně naroubujete jejími vlastními výhony.