• 20.2.2024

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
3 tipy, jak stříhat maliny

Může se zdát, že toho maliny moc nepotřebují. Rozrůstají se často samy a plody sklízíte třeba i dvakrát za sezónu. Něco byste jim ale přece jen dopřát měli. Řez maliníku představuje základní udržovací péči o zdravou rostlinu, jejíž plody nechcete sbírat jen do hrsti. Přečtěte si, jak na to.

1. Různé odrůdy maliníku vyžadují různou péči

K určení správné péče je zásadní mít dobrý přehled o tom, co vám na zahradě roste. Rozlišujeme stáleplodící, tj. remontantní a jednouplodící maliny. Účelem stříhání obou druhů je zbavit se uschlých výhonů a zajistit růst těch nových a zdravých, jejich řez se však v některých momentech liší.

Remontantní (remontující) maliník

Plodí dvakrát v roce na nových letorostech, zároveň ale dokáží přezimovat i staré výhony. Přezimované výhony sice nakonec odumřou, ale ještě předtím stihnou odplodit. Po sklizni v prvním roce je odstraňte a ostříhejte také letorosty. Tím maliník připravíte na následující sezónu.

Jednouplodící maliny

Rodí na loňských výhonech, tedy takových, které vyrostly ještě během předešlé sezóny. U jednoplodících malin si už v době úrody všimnete, že některé výhony odumírají, zatímco vedle nich vyrůstají nové.

Pozor! Řez proveďte pouze na odumřelých výhonech.

2. Řez maliníku proveďte ve správný čas

Jednouplodící maliníky, jejichž vegetace končí nejpozději na přelomu července a srpna, stříhejte už na podzim. Naopak stáleplodícím malinám, které sklízíte poprvé v srpnu a podruhé v září, ale mnohdy až do výskytu mrazíků, dopřejte více času a ostříhejte je až na jaře

TIP: Velmi suché, slabé a na pohled odumřelé výhony odstraňujte už během sklizně.

3. Mějte jasno, jak moc stříhat které maliny

Jednouplodící a remontantní maliny se liší nejen v době, ale také v optimální míře řezu. Jednoleté výhony pouze zkracujte o odplozené konce, dvouleté výhony řezejte až u země

Nejen řezem maliníku podpoříte jeho zdravý růst a bohatou úrodu

Mějte na paměti, že ani dokonale načasované a výborně provedené stříhání malin ještě 100% nezaručí pěstitelský úspěch. Dopřejte jim hnojení během podzimních a zimních měsíců, které je vyživí a posílí. A čím hnojit maliny? Nejlépe vám poslouží kravský hnůj či jiná organická hnojiva.