• 20.2.2024

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Kdy a jak zasadit třešeň

Vzrostlá třešeň často tvoří jednu z dominant celé zahrady. Aby dělala nejen parádu, ale i úspěšně plodila, je třeba strom správně zasadit. Tedy vychytat vhodný čas, ale i stanoviště. Přečtěte si, jak třešni zajistit optimální podmínky a seznamte se s oblíbenými odrůdami, na kterých si pochutnáte. 

Kdy je správná doba na výsadbu třešní

Ideální čas nastává s příchodem jara, případně na podzim. Ať už se rozhodnete pro jednu, nebo druhou variantu, myslete na to, že stromek bude potřebovat nějaký čas:

  • Na jaře – dlouho nečekejte, dřív než začne léto musí malá třešeň trochu vyrůst.
  • Na podzim – udělejte tak do konce října, aby stromek stihl zakořenit před zimou.

Chcete si trochu zaexperimentovat? Zkuste vypěstovat třešeň z pecky.

Vyberte vhodné stanoviště 

Třešně potřebují slunné místo chráněné před větrem s dobře propustnou, hlinitou, nejlépe mírně kyselou půdou (její pH by se mělo pohybovat v rozmezí 6,5 až 7,5). Pokud je půda příliš kyselá, před výsadbou ji upravte přidáním vápence. Vyhněte se také jílovité půdě a místům, kde dochází k hromadění vody. 

TIP: Ohlídejte si, aby vzrostlému stromu a jeho koruně nepřekážely jiné objekty – třešeň zasaďte alespoň 5 metrů od jiných stromů nebo budov

Jak hluboko zasadit třešeň

Připravte si jámu, dostatečně velkou, aby se do ní vešla kořenová soustava stromku, nejlépe ještě s rezervou. Hluboká by měla být cca 60 cm a široká minimálně 70 cm. 

Než stromek umístíte do jámy, zkontrolujte kořeny. Ty odumřelé odstraňte, následně kořenovému balu dopřejte „oživení“ tím, že jej alespoň na dvě hodiny postavíte do vody. Usnadníte tak zakořenění stromku.

Dostaňte zeminu mezi kořeny

Poté co do jámy vložíte stromek (můžete si pomoci kůlem, který se postará o jeho rovnost), začněte jej zasypávat. V průběhu přihazování zeminy třešeň uchopte za kmínek, lehce jej nadzvedněte a zatřeste s ním, pak pokračujte se zásypem. Substrát díky tomu pronikne i mezi nejtenčí kořínky. 

Zajistěte opylení

Většina třešní je cizosprašná, k opylení tedy potřebují opylovače. V blízkosti do 100 metrů by se tedy měla nacházet planá třešeň. Případně na zahradě vysaďte rovnou dvě třešně. Není třeba volit stejnou odrůdu, třešně ale musí kvést přibližně ve stejnou dobu. 

Seznamte se s oblíbenými odrůdami třešní

Rané odrůdy (poslední týden v květnu až první týden června)

Chcete sbírat šťavnaté a velké plody už na začátku sezóny? Vsaďte na třešně srdcovky, některé dozrávají už zkraje června. Jejich jedinou nevýhodou je zvýšená citlivost vůči pozdním jarním mrazům.

  • Třešně Rivan = tmavé plody, na kterých si pochutnáte už na konci května.
  • Adélka = česká srdcovka s menšími, ale sladkými plody.
  • Burlat = francouzská odrůda, která vás potěší pevnými a velkými třešněmi. 

Středně rané odrůdy 

  • Christiana = plody, které se poměrně brzy červenají, ale přesto se vyplatí počkat, sklízejte je až skutečně rudé.
  • Vanda = tmavé třešně s vysokou odolností proti praskání i vůči občasným mrazíkům.
  • Kasandra = šťavnaté velké třešně odolné vůči chorobám, ale občas praskají.

Pozdní odrůdy

  • Karina = tmavě červené sladké třešně s pevnou dužinou. Vychutnáte si je i v džemech a kompotech.
  • Tamara = velmi plodná odrůda se skutečně velkými plody sladké chuti, však náchylnými k praskání. V současnosti se řadí mezi nejoblíbenější odrůdy.
  • Van = velké aromatické plody odolné proti chorobám.

Pokud chcete své pěstitelství třešní posunout na další úroveň, naučte se, jak a kdy roubovat třešeň.