• 14.3.2024

  • Warning: Array to string conversion in /www/doc/www.pasicprozahradu.cz/www/wp-content/themes/wpex-pasicprozahradu/single.php on line 36
    Array
Pěstování japonských azalek: Průvodce od zasazení po množení

Oživte svou zahradu sytými barvami a bohatými květy oblíbených japonských azalek. Nechte se okouzlit různými variantami, mezi které patří výrazná japonská azalka červená, oranžová, azalka žlutá nebo jemná a elegantní azalka bílá. Seznamte se se zásadami jejich pěstování. 

Jak na zasazení a pěstování japonské azalky

Co se týče výsledného vzhledu, setkáte se se dvěma základními typy – s azalkami na kmínku a v keři. Rozhodněte se podle toho, jestli toužíte po bohatém keři, nebo hledáte výrazný solitérní prvek například do skalky nebo na terasu. Zásady pěstování obou typů se až tolik neliší, u azalek na kmínku však pamatujte na poskytnutí opěry, například v podobě kolíku. 

Vhodné stanoviště

Japonské azalky (rhododendron obtusum) preferují polostinné až mírně slunné stanoviště. Zajistěte jim však dostatečnou ochranu před přímým poledním sluncem, které by poškodilo jemné květy a listy rostlin. Ideální půda je kyselá, dobře propustná, bohatá na humus.

Podmínky pro úspěšné pěstování

Klíčové je udržet půdu konstantně vlhkou, ale nikdy ne přemokřenou. Správnou kyselost a vlhkost podpoříte přidáním kvalitního rašeliníku do půdy hned při výsadbě. Nejlepších výsledků dosáhnete vysázením rostliny do substrátu přímo určeného pro rododendrony, jako je například Florabella Rhododendron.

Pozor! U azalek venkovních i pokojových se vyhněte vápníku, který rostlinám nesvědčí.

Rostliny si zaslouží výživu

Abyste zajistili bohatý květ a zdravý růst, azalky pravidelně hnojte speciálními hnojivy pro kyselomilné rostliny, a to od jara do konce léta jednou za měsíc.

Jak často zalévat azalky

Japonské azalky vyžadují pravidelnou zálivku, zejména v teplých měsících. Vždy se ale ujistěte, že půda mezi zaléváním stihla mírně vyschnout, vyhnete se tak přelití. Výborně vám poslouží dešťová nebo alespoň odstátá voda.

Jak dlouho kvete japonská azalka

Z barevných květů japonských azalek se můžete těšit zpravidla několik týdnů na jaře, ale díky výběru vhodného stanoviště a správné péči prodloužíte dobu kvetení až na dva měsíce

Co dělat po odkvětu azalky

Nejdříve odstraňte odkvetlé květy, tím rostlinu podpoříte v dalším kvetení a zabraníte tomu, aby se zbytečně vysilovala. Dalším krokem je stříhání, rostlinám pomůže udržet kompaktní tvar. Stříhání azalek provádějte zásadně až po odkvětu.

Je nutné přesazovat azalky?

Pokud jste pro venkovní azalky zvolili vhodné stanoviště, kde se jim daří, nemusíte se trápit přesazováním jako u azalek v květináči (ty se doporučuje přesazovat každé dva roky). Sledujte ale, zda jejich růst neomezují jiné rostliny nebo třeba zeď. 

Pokud by se vaše japonská azalka ráda rozrůstala, ale už nemá místo, nenechte ji trpět a přesaďte ji. Dodržujte při tom několik zásad:

  • Počkejte si na podzim nebo na brzké jaro, kdy rostlina „spí“ a není zatížena květem.
  • Dejte si záležet na výběru nového stanoviště (kyselá půda, dostatek prostoru pro objemný keř).
  • Při vykopávání azalky buďte velmi opatrní, abyste zachovali co nejvíce kořenového balu a neporušili jej.
  • Pokud se azalce dosud dařilo a hlavním důvodem přesazení je poskytnutí většího prostoru, na novém místě rostlinu zasaďte do stejné hloubky a důkladně ji zalejte. S udržením vlhkosti vám pomůže mulč.

Na množení azalky se zaměřte v létě

Krátce po odkvětu, tedy brzy v létě, nebo naopak těsně před tím, než nastane podzim, nastává vhodná doba pro řízkování japonských azalek. Venkovní teploty jsou dost vysoké na to, aby rostlina nepřestala růst, a sluneční záření není tak intenzivní, aby řízky přehřívalo.

Pro množení azalek tedy vyberte zdravé výhony bez květů, odřízněte je a umístěte do směsi písku a rašeliny pod folii nebo do mini skleníku, dokud nezakoření. Na to si zpravidla počkáte několik týdnů až měsíců.

Za dostatečnou péči se vám japonské azalky bohatě odmění

Japonské azalky sice zrovna nepatří mezi nenáročné rostliny, ale jakmile vám poprvé vykvetou, uvědomíte si, že všechno to zalévání, hnojení, stříhání a případně přesazování stálo za to. Jejich bohatý květ v mnoha barevných variantách doslova prozáří jakoukoliv zahradu.